Bescherm uw huis tegen de zon: blijf koel en gezond in de hitte

Nathalie - renovatie van kantoor aan huis in Orgeval, Frankrijk
Seizoensveranderingen brengen temperatuurschommelingen met zich mee die het comfort van uw huis beïnvloeden. Bent u op zoek naar tips om het hele jaar door een aangename temperatuur te behouden? Ontdek onze beste tips om uw huis te beschermen tegen de hitte en koel te blijven in alle seizoenen.
Kernpunten
 1. Waarom is het bij u thuis heet?

Directe zonnestraling, onvoldoende isolatie en onvoldoende ventilatie zijn de belangrijkste oorzaken van hoge temperaturen in een woning. Identificeer deze factoren als u nadenkt over de meest geschikte bescherming tegen de hitte.

 2. Bescherm uw huis tegen hitte voor uw comfort, gezondheid en energiebesparing

Door uw huis tegen hitte te beschermen, vermindert u de blootstelling aan schadelijke UV-stralen, een belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen. Zonwering verbetert ook het dagelijks comfort, vermindert het energieverbruik in verband met airconditioning en verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis.

 3. Kies effectieve oplossingen om uw huis tegen hitte te beschermen

Om uw woning te beschermen, kunt u maatregelen overwegen die de natuurlijke ventilatie ondersteunen en de luchtkwaliteit verbeteren: aangepaste vensters en beglazing, natuurlijke en architecturale zonweringoplossingen (bomen, pergola’s, rolluiken, enz.), reflecterende materialen, enz.

Extreme hitte in huis: de drie belangrijkste oorzaken

Om de beste warmtebeschermingsoplossingen te selecteren is het belangrijk om te weten welke de oorzaken zijn van extreme hitte. Hier zijn drie factoren die hoge temperaturen binnenshuis beïnvloeden:

  1. Directe zonnestralen: directe blootstelling aan zonlicht door de vensters en daken kan voor gevolg hebbend dat hitte zich in de woning gaat opstapelen. Dit is het broeikaseffect.
  2. Onvoldoende isolatie: slecht geïsoleerde muren, daken of ramen zorgen ervoor dat warmte van buitenaf gemakkelijker uw woning binnendringt.
  3. Onvoldoende ventilatie: een slechte luchtcirculatie heeft niet alleen invloed op de luchtkwaliteit, maar kan ook de warmte binnenin vasthouden, vooral wanneer er geen koele lucht naar binnen kan en warme lucht niet kan ontsnappen.

Let ook op de ophoping van interne warmte. Huishoudelijke apparaten, kookgerei en verlichting kunnen allemaal extra warmte genereren. Overmatig gebruik van deze apparaten kan bijdragen aan een stijging van de binnentemperatuur en een vermindering van de luchtkwaliteit.

Waarom uw huis beschermen tegen hitte?

Er zijn drie belangrijke redenen om uw huis tegen hitte te beschermen:

  1. comfort en gezondheid: een te warm huis is niet comfortabel, lange blootstelling aan hoge temperaturen kan gezondheidsproblemen veroorzaken zoals een hitteslag of slaapstoornissen. Het is daarom belangrijk om een comfortabele binnentemperatuur te handhaven.
  2. Energiebesparing: airconditioning verbruikt veel energie. Door uw huis tegen hitte te beschermen, verlaagt u het energieverbruik en de rekeningen. In Parijs is natuurlijke ventilatie meer dan vier maanden per jaar energie-efficiënter dan warmterecuperatie1!
  3. Luchtkwaliteit: de meeste verontreinigende stoffen in je huis komen van binnen2. Daarnaast kan het ook zorgen voor luchtverontreiniging in huis. Het ventileren en beschermen van uw huis verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis door het niveau van verontreinigende stoffen zoals vluchtige organische stoffen (VOS), allergenen, kooldioxide en andere verontreinigende stoffen die zich kunnen ophopen in slecht geventileerde ruimtes, te helpen verminderen.

Het beschermen van uw huis tegen hitte draagt bij aan een gezondere en comfortabelere omgeving voor u en uw dierbaren. U bespaart ook energie terwijl u de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert.

Vensters en dakvensters: verbeteren de natuurlijke ventilatie en luchtkwaliteit

Vensters en dakvensters bieden waardevolle hulp bij het beschermen van uw huis tegen hitte. Ze zorgen ervoor dat u uw woning goed kunt ventileren en een goede de binnenluchtkwaliteitte behouden.

Het ontwerp ervan en de positionering zijn cruciaal voor de optimalisatie van de natural ventilation in uw huis.

Versla de hitte: verbeter uw dakramen met jaloezieën en luikenONTDEK MEER

Verticale vensters: welk ontwerp kiest u voor een optimale luchtstroom?

Dit zijn de meest voorkomende types van verticale vensters om de natuurlijke ventilatie te optimaliseren en u te beschermen tegen de hitte:

  • Draairamen: scharnieren zijwaarts en openen naar buiten. Ze bieden uitstekende natuurlijke ventilatie en kunnen zo worden gericht dat ze een briesje opvangen. Ideaal voor een goede binnenluchtkwaliteit.
  • Schuiframen: deze vensters openen horizontaal en kunnen bijgevolg volledig worden geopend om een kruisbries mogelijk te maken. Ze bieden effectieve natuurlijke ventilatie voor ruimtes waar de verticale opening beperkt is.
  • Draaikiepramen: deze ramen zijn gemonteerd op centrale scharnieren die een gedeeltelijke opening mogelijk maken voor natuurlijke ventilatie. Ze worden vaak gebruikt in krappe ruimtes zoals kelders.

Gebruik van dakvensters als bescherming tegen de warmte

Dakvensters zijn een ideale aanvulling op uw verticale vensters om uw woning tegen hitte te beschermen.

Ze creëren een natuurlijk, verticaal ventilatie-effect ("schoorsteeneffect" of "thermische ventilatie") dat helpt de koelte te behouden en de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.

Dit natuurlijke ventilatieproces maakt gebruik van het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van het gebouw. Warme, lichtere lucht stijgt op van de lagere vensters naar de hogere dakvensters, waardoor een verticale luchtbeweging ontstaat die de natuurlijke ventilatie bevordert en de luchtkwaliteit verbetert.

Hoe gebruikt u het schoorsteeneffect?

Open de onderste vensters en de dakvensters tegelijk tijdens de koelste uren van de zomer (vaak 's nachts) om koele lucht in uw woning te brengen en uw woning voor te koelen voor de hitte van de dag.

Vergeet niet om uw muggengaas neer te laten. Zo ventileert u uw woningen en blijft u beschermd tegen mudden en andere vervelende insecten terwijl u slaapt.

Goed om te weten: u kunt natuurlijke ventilatie genereren en een goede luchtkwaliteit behouden terwijl u uw dakvensters houdt. VELUX dakramen hebben een ventilatieklep waarmee u uw kamer continu kunt ventileren en tegelijkertijd uw interieur kunt beschermen tegen slecht weer.

Bescherming tegen de zon voor dakvensters: welke oplossing moet u kiezen?

De juist bescherming tegen de zon kiezen voor uw dakvensters is essentieel om uw woning te beschermen tegen de hitte.

Van uitgebreide bescherming tot lichtere systemen die natuurlijke ventilatie en natuurlijk licht bevorderen: hier leest u hoe u deze elementen kunt combineren om uw huis te beschermen en een aangename binnentemperatuur te behouden:

  • Voor volledige bescherming:

Rolluiken voor dakvensters bieden een stevige buitenbescherming tegen de zon. In gesloten stand blokkeren ze de zonnestraling voordat deze door de beglazing dringt.

Ze helpen een aangename binnentemperatuur te behouden en verlagen de kosten voor airconditioning.

  • Voor lichtgewicht bescherming + ventilatie:

Zachte rolluiken zijn een lichtgewicht zonbeschermingsoplossing in vergelijking met rolluiken. Ze filteren natuurlijk licht en bieden tegelijkertijd bescherming tegen hitte.

Hun ontwerp bevordert natuurlijke ventilatie die helpt een adequate luchtkwaliteit te behouden zonder het interieur oververhit te raken.

  • Warmte verminderen met behoud van helderheid:

Warmtewerende buitengordijnen zijn ideaal voor zij die de zonnewarmte willen beperken, maar willen blijven genieten van het daglicht. Ze filteren schadelijke UV-stralen, verminderen schittering en laten het daglicht zachtjes door de kamer diffunderen.

Om deze warmtebeschermingsoplossingen meer in detail te ontdekken en de beste oplossing te vinden om uw woning te beschermen verwijzen we naar onze speciale pagina: Gordijnen en rolluiken - externe bescherming tegen de zon.

Lees ook: Het belang van goede rolluiken voor uw dakvensters.

VELUX dakvensters met rolluiken voor een knusse logeerkamer onder het dakLEES NU OOK

Natuurlijke oplossingen voor schaduw en bescherming tegen hitte

Naast natuurlijke ventilatie, kunt u natuurlijke vegetatie en schaduwoplossingen combineren om de zonnebescherming tegen UV-stralen te verbeteren en tegelijk te werken aan een betere luchtkwaliteit en de esthetiek van uw woning.

Beschouw landschapsarchitectuur als een oplossing voor effectief warmtebeheer

Natuurlijke vegetatie biedt uitstekende bescherming tegen de zon en helpt de luchtkwaliteit te verbeteren, dankzij de schaduw die het biedt en de isolerende eigenschappen.

Denk strategisch na over landschapsarchitectuur om uw huis tegen hitte te beschermen en het gebruik van kunstmatige koelsystemen te verminderen:

  • Loofbomen: eiken-, platanen- of lindebomen zorgen voor natuurlijke schaduw in de zomer, terwijl ze in de winter licht binnenlaten als ze hun bladeren verliezen. Deze bomen zijn ideaal om schaduw te brengen voor zuidelijk en westelijk gerichte vensters en bieden een goede bescherming tegen de zon.
  • Snelgroeiende bomen en struiken: soorten zoals treurwilg, zwarte locust of berk bieden een uitstekende bescherming tegen de zon omdat ze snel groeien en al na een paar jaar waardevolle schaduw bieden.
  • Klimplanten: denk aan klimplanten als zonwering. Wilde wingerd, klimop of glycine bedekken de muren; pergola's of latwerk creëren schaduw en verminderen de absorptie van warmte door buitenoppervlakken. De wilde wingerd is bijzonder effectief; de dichte dekking is ideaal om uw huis te beschermen.
  • Plantmuren: of verticale tuinen zorgen voor een goede bescherming tegen de zon omdat ze schaduw genereren en de buitenmuren afkoelen. Hun begroeide oppervlak absorbeert warmte en geeft vocht af, waardoor een natuurlijk koeleffect ontstaat, ideaal om uw huis te beschermen en tegelijkertijd de luchtkwaliteit te verbeteren.
  • Potplanten: een vaak onderschatte oplossing tegen de zon. Potplanten kunnen ook de luchtkwaliteit in huis verbeteren. Plaats een arecapalm, een bananenboom of een ficus in huis bij de ramen, op je balkon of op je terras om schaduw te creëren, je te beschermen tegen UV-straling en de omgevingslucht te koelen.

Pas architecturale oplossingen toe om schaduw en koeling te bevorderen.

De integratie van architecturale elementen voor zonwering helpt de opname van warmte door gebouwen te verminderen. Overweeg de volgende oplossingen om uw groene omgeving te versterken en uw woning te beschermen tegen de hitte:

  • Beschermingen van dakvensters (rolluiken, warmtewerende gordijnen): bieden dezelfde voordelen als binnengordijnen. Rolluiken zorgen voor een optimale bescherming tegen de zon en de warmte, in het bijzonder wanneer ze zijn aangebracht op zuidgerichte vensters.
  • Verduisterende blinden en gordijnen: verduisterende blinden en gordijnen zijn schaduwgevende oplossingen voor binnen die UV-stralen blokkeren en de warmte die in huis binnendringt verminderen. Thermische modellen zijn bijzonder effectief: de meerlagige thermische isolatie en de reflecterende materialen verminderen het broeikaseffect en leveren een bijdrage tot het verbeteren van de energie-efficiëntie in uw woning.
  • Pergola's: een veelgebruikte oplossing voor zonwering, de pergola is een buitenstructuur die schaduw biedt en tegelijkertijd een esthetisch tintje toevoegt. Bedekt met klimplanten kunnen ze de kwaliteit van de omgevingslucht verbeteren. Uitgerust met een uitschuifbaar gordijn zorgen ze ervoor dat de schaduw heel precies kan worden gericht.
  • Shelters en luifels: dit zijn praktische oplossingen om vensters en een buitenruimte schaduw te geven. Kies voor uitschuifbare luifels die flexibiliteit bieden op basis van uw wensen en die u beter beschermen tegen de hitte.
  • Parasol: dit zijn draagbare en veelzijdige schaduwoplossingen, effectief voor het beschermen van kleine ruimtes op een terras of in de tuin.
  • Zonneblinden: dit is horizontaal of verticaal latwerk gemonteerd aan de buitenkant van vensters. Ze verminderen het binnendringen van direct zonlicht en laten tegelijkertijd natuurlijke ventilatie toe.
  • Schaduwzeilen: zijn gespannen structuren die schaduw bieden aan buitenruimtes. Ze zijn beschikbaar in allerlei vormen en groottes en bieden bescherming tegen de zon op brede of smalle oppervlakken.
  • Buitengordijnen: zijn gordijnen gemonteerd aan de buitenkant van vensters. Ze kunnen worden aangepast om UV-stralen te blokkeren en tegelijkertijd luchtcirculatie mogelijk te maken voor een betere natuurlijke ventilatie.

De beste technologieën om uw huis te koelen

Vensters in dubbel of 3-voudig glas voor een optimale thermische isolatie

Vensters in dubbel of 3-voudig glas vormen een uitstekende thermische isolatie voor een affectieve bescherming tegen de zon. Ze bestaan uit twee of drie glasplaten, gescheiden door een ruimte gevuld met lucht of gas die als isolerende barrière fungeert.

Deze vensters zijn heel erg effectief voor zowel warmteverlies in de winter en warmteaccumulatie in de zomer terwijl ze tegelijk zorgen voor een effectieve geluidsisolatie.

Bovendien zorgen hun geïntegreerde ventilatieroosters ervoor dat de lucht wordt ververst voor een optimale luchtkwaliteit terwijl de ramen gesloten zijn.

Goed om weten: VELUX dakvensters zijn voorzien van zonregulerende ruiten die tot 77 % van de hitte tegenhouden (dat is 41 % meer dan de oudere versie ruiten).

Gekoppelde ramen voor optimale controle van het binnenklimaat

Geconnecteerde vensters ondersteunen en intelligente zonbeschermingsoplossing.

Ze zijn voorzien van sensoren en stuursystemen die automatisch het openen en sluiten van rolluiken sturen op basis van de weersomstandigheden, de lichtintensiteit en de voorkeuren van de gebruiker.

Deze vensters zorgen voor een intelligente binnenklimaatregeling die de natuurlijke ventilatie optimaliseert, de warmteaccumulatie minimaliseert en de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert.

Dit is het geval voor het VELUX ACTIVE with NETATMO ssysteem. Dankzij de temperatuur-, vochtigheids- en CO2 sensoren opent en sluit het VELUX ACTIVE-systeem automatisch uw dakvensters, rolluiken en gemotoriseerde rolluiken om voor natuurlijke ventilatie en optimale luchtkwaliteit te zorgen.

U kunt het apparaat natuurlijk sturen via de afstandsbediening of via uw smartphone.

Slimme opacificerende ramen: geoptimaliseerde regulering van natuurlijk licht en warmte

Slimme zelfverduisterende vensters zijn een ander type innovatieve zonnebescherming die zich aanpast aan de externe omstandigheden door de verduistering aan te passen om de warmtetoename te minimaliseren terwijl het daglicht maximaal wordt doorgelaten.

Dankzij de elektrochrome (die reageert op licht) of thermochrome (die reageert op temperatuurveranderingen) beglazing kleurt de ruit om de zonnewarmte te verminderen en de behoefte aan airconditioning te minimaliseren.

Deze technische beglazingen worden naar behoefte donkerder als er een lage elektrische spanning op wordt gezet. De dynamisch veranderende tint controleert het daglicht, de ventilatie, de reflectie en het energieverbruik, zonder dat hiervoor gordijnen of rolluiken nodig zijn.

Reflecterende beglazing en UV-filters

Dit type beglazing is ontworpen om een deel van de zonnestralen te reflecteren en de hoeveelheid warmte die het huis binnendringt te beperken waardoor het beter is beschermd. Dit is bijzonder nuttig wanner het venster zuidelijk of westelijk is gericht.

Goed om weten: alle VELUX beglazing is behandeld tegen UV voor een optimale bescherming tegen de zon. Bijvoorbeeld VELUX behandelingen nr. 67 en 69 zijn driedubbele beglazingsproducten die speciaal zijn ontworpen om de warmte uit de zonnestralen te filteren (warmteoverdrachtscoëfficiënten van de respectieve beglazingen: Ug 0,4 en 0,7 – hoe lager de coëfficiënt, hoe beter de beglazing isoleert).

Reflecterende materialen en andere technologische ontwikkelingen op het gebied van woningkoeling

Reflecterende coatings en verven zijn ontworpen om UV-licht en warmte te reflecteren en warmteophoping op buitenoppervlakken te voorkomen.

Deze producten zijn ideaal voor gebouwen die worden blootgesteld aan direct zonlicht. Ze zijn eenvoudig aan te brengen en kunnen worden gebruikt op muren, daken of patio's. Overweeg een van de volgende zonbeschermingsoplossingen voor uw woning.

Pas routines toe om de koelte binnenshuis te maximaliseren

Pas eenvoudige routines toe om een koel en comfortabel interieur te behouden, vooral tijdens periodes van extreme hitte.

Hier zijn vijf praktische zonnebeschermingstips om de natuurlijke ventilatie van uw woning te optimaliseren en te zorgen voor lucht van topkwaliteit:

1. Open de vensters op het juiste moment

Open de vensters vroeg in de ochtend en laat op de avond, wanneer de temperatuur lager is om koele lucht binnen te laten.

Sluit de vensters tijdens de heetste uren van de dag om warme lucht buiten te houden. Gebruik gordijnen of jaloezieën om de zonnestraling tegen te houden en uzelf tegen de hitte te beschermen.

2. Zorg voor elkaar kruisende tocht

Creëer dwarstocht door tegenoverliggende ramen te openen om effectieve natuurlijke ventilatie mogelijk te maken en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Gebruik vensterventilatie om warme lucht uit te stoten en koele lucht binnen te brengen.

3. Sluit deuren naar ongebruikte kamers

Een andere natuurlijke ventilatietechniek is het sluiten van deuren naar ongebruikte kamers om de koeling in de belangrijkste ruimtes van het huis te concentreren.

U draagt bij aan het handhaven van een koelere temperatuur in de meest gebruikte ruimtes.

4. Vermijd activiteiten die warmte genereren

Vermijd om te koken, de oven te bedienen of apparaten te gebruiken die warmte genereren tijdens de warmste uren van de dag om uzelf nog efficiënter te beschermen tegen de hitte.

Eet koude maaltijden of gebruik apparaten die minder warmte produceren, zoals een magnetron.

5. Bevochtig de lucht

Een luchtvochtigheid onder de 40 % betekent dat de omgevingslucht te droog is. Om gezonde lucht te garanderen moet dit percentage echter tussen de 40 en 60 % worden gehouden, aldus het Indoor Air Quality Observatory.

Als uw lucht te droog is, gebruik dan een luchtbevochtiger of plaats kommen met water in de kamers van het huis om de luchtvochtigheid te verhogen en de lucht af te koelen.

Kamerplanten kunnen ook helpen de lucht te bevochtigen en te koelen, terwijl de luchtkwaliteit optimaal blijft.

Investeren in zonnebescherming: de voordelen op de lange termijn

Investeren in zonnebescherming biedt een hele reeks duurzame voordelen voor uw woning, waaronder:

  • een betere gezondheid en welzijn: goede zonnebescherming vermindert het risico op hitteslag en andere warmte gerelateerde gezondheidsproblemen. Effectieve zonwering helpt ook de luchtkwaliteit binnenshuis te behouden door het gebruik van airconditioners tot een minimum te beperken.
  • Lagere energiekosten: rolluiken en raamfolies verminderen de behoefte aan airconditioning, waardoor de energiekosten dalen. Ondanks de initiële installatiekosten kunt u met rolluiken besparen op de energierekening.
  • Verbeterde leefomgeving: de woning blijft koeler en comfortabeler, zonder extreme temperatuurschommelingen. Zonnebescherming helpt eveneens om de levensduur van goederen in huis te verlengen.
  • Duurzaamheid: het verminderen van uw afhankelijkheid van elektrische koelsystemen bevordert een duurzamere levensstijl!

Auteur

Het VELUX redactieteam

Gepubliceerd

jul 25, 2024

Delen

Bronnen

  1. Daylight, Energy and Indoor Climate Basic Book, Ventilation and ventilation systems, velux.com
  2. The Indoor Environment Handbook: How to Make Buildings Healthy and Comfortable, Philomena Bluyssen, 2009.

Gerelateerde artikelen

10 tips om uw kinderen koel te houden tijdens de zomer
Zomerhitte kan ongemak en zelfs gezondheidsrisico’s voor uw kleintjes veroorzaken. Ontdek 10 praktische tips om kinderen en baby's koel en veilig te houden tijdens de zomermaanden.
Het volledige artikel lezen
Een kamer koelen: zeven strategieën om uw woning de hele zomer koel te houden
Als de temperatuur stijgt, wordt weten hoe u een kamer moet koelen bijna een superkracht. Ontdek onze zeven beste tips om uw woonruimtes te koelen zonder ventilator of airco!
Het volledige artikel lezen
Vijf tips om uw huis te koelen bij extreme hitte
Hoe kunt u uw huis koelen bij intense hitte zonder airconditioning? Isolatie, ventilatie, vegetatie... Ontdek de beste technieken om uw interieur om te toveren tot een oase van frisheid, zelfs op de warmste dagen.
Het volledige artikel lezen
Passieve koeling: verbeter de natuurlijke ventilatie in uw woning
Efficiënt en duurzaam, passieve koeling helpt een aangename temperatuur in huis te behouden, zonder toevlucht te nemen tot energie-intensieve airconditioningapparaten. Natuurlijke ventilatie, bescherming tegen zonnewarmte voor dakvensters, vegetatie... Ontdek hier al onze passieve koeltips!
Het volledige artikel lezen
Het belang van goede rolluiken voor uw dakvensters
U voorziet dakvensters eenvoudig van rolluiken. Dit heeft diverse voordelen. Denk bijvoorbeeld maar aan warmtewering, maar ook aan het onderhouden van een gezond binnenklimaat. Daarnaast is een rolluik ook nog eens goed om het glas van het dakvenster te beschermen. Een VELUX dakvenster blijft in topvorm als u het met een geschikte rolluik uitrust.
Het volledige artikel lezen