10 tips om uw kinderen koel te houden tijdens de zomer

Een buitenpatio met verschillende potplanten en groen. Er is een bakstenen gebouw met grote ramen en een balkon dat uitkijkt op de patio. De ruimte is goed onderhouden en uitnodigend, met een parasol, buitenmeubilair en decoratieve elementen zoals een standbeeld van een dier, mogelijk een kat.

Zomerhitte kan ongemak en zelfs gezondheidsrisico’s voor uw kleintjes veroorzaken. Ontdek 10 praktische tips om kinderen en baby's koel en veilig te houden tijdens de zomermaanden.

Kernpunten
 1. Vertel uw kinderen over de risico's van hitte

Kinderen ervaren niet altijd hun eigen ongemak als gevolg van hitte. Leer ze symptomen van oververhitting te herkennen, zoals overmatig zweten en duizeligheid.

 2. Creëer geschikte binnen- en buitenomgevingen

Om uw kinderen tegen de zomerse hitte te beschermen, ontwerpt u comfortabele en koele speelruimtes, zowel binnen als buiten: natuurlijke ventilatie, bomen, pergola's en parasols zijn uw beste bondgenoten.

 3. Pas strategieën toe voor hydratatie en geschikte kleding

Om uw kinderen koel te houden, moedigt u ze aan om regelmatig water te drinken en te kiezen voor stoffen zoals linnen die een betere luchtcirculatie bevorderen.

1. Merk hitte op en vertel uw kinderen over de risico's van hitte

Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze zich niet altijd bewust zijn van hun eigen ongemak. Neem dus voorzorgsmaatregelen en leer ze de tekenen van oververhitting opmerken.

VELUX dakvensters met rolluiken voor een knusse logeerkamer onder het dakLEES NU OOK

Hoe weet u wanneer uw kind of baby het te warm heeft?

Voor kinderen zijn overmatig zweten, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid tekenen van oververhitting.

Plaats bij baby's uw hand op hun nek of bovenrug om de lichaamswarmte te meten, in plaats van op hun voorhoofd. Als deze gebieden warm of vochtig zijn, is het waarschijnlijk dat de baby het te warm heeft. Een natte bodysuit is ook een duidelijk teken van overmatige hitte.

Let op de geestestoestand van uw baby. De geestestoestand van een baby is een uitstekende waardemeter voor hun lichaamstemperatuur. Een brompot, vermoeide of schreeuwende baby kan een signaal zijn van ongemak door de hitte.

Als u denkt dat de baby het warm heeft, meet dan de temperatuur van de baby. Als het voorhoofd van je baby warmer is dan dat van jou, is dat geen goed teken. Gebruik een thermometer voor een nauwkeurige meting.

Wat kunt u doen bij een hittegolf?

Tijdens een hittegolf moet u extra voorzorgen nemen om baby's en kinderen te beschermen.

Gebruik een spuitfles met water om de lucht in de kamer te verfrissen of zelfs om de babyhuid lichtjes te bevochtigen.

Houd altijd de weerwaarschuwingen in de gaten en beperk baby-uitjes tijdens periodes van extreme hitte.

Breng indien mogelijk tijd met de baby door op plaatsen met airconditioning, zoals winkelcentra of bibliotheken, om extreme temperaturen te voorkomen.

Bied uw baby regelmatig water aan en let goed op tekenen van uitdroging of hitte-uitputting.

2. Behoud de natuurlijke frisheid door ramen en dakramen te openen

Om uw kinderen tijdens de zomer koel te houden, gebruikt u natuurlijke ventilatieom de warmteaccumulatie van hete, muffe lucht in uw woning te voorkomen.

De kruisventilatietechniek hout in dat u vensters in tegenover elkaar staande zijden van uw woning opent om een kruisstroom lucht te creëren waardoor warme lucht wordt vervangen door koelere lucht.

Zorgvuldig geplaatste dakvensters verbeteren de luchtstroom door een opwaartse trek te creëren die de warme lucht helpt afvoeren die zich onder de plafonds en in de bovenste delen van het huis heeft opgehoopt. Dit staat bekend als het "schoorsteeneffect".

Gebruik dwarsventilatie en het schoorsteeneffect tijdens de koelere tijden van de dag en 's nachts om de binnenkant van uw huis voor te koelen voordat er later op de dag hoge temperaturen worden bereikt.

Overdag is het aangewezen om uw vensters en deuren dicht te houden om temperatuuruitwisselingen tussen binnen en buiten te beperken en de woning fris te houden.

Sluit de rolluiken van de vensters en rust je dakvensters uit met gordijnen en rolgordijnen. Deze accessoires helpen de warmte en het zonlicht dat uw huis binnenkomt onder controle te houden:

  • Rolluiken zorgen voor een optimale bescherming tegen de zon langs buiten waardoor de thermische isolatie en het comfort in huis wordt verbeterd.
  • Zachte rolluiken zijn een lichtgewicht oplossing die effectieve bescherming tegen de zon biedt en tegelijkertijd natuurlijke ventilatie mogelijk maakt.
  • Warmtewerende buitengordijnen verminderen de inkomende warmte terwijl het daglicht gewoon wordt doorgelaten.

Met deze tips kunt u het gebruik van airconditioning verminderen en geld besparen op uw energierekening.

Ontdek onze warmtebeschermingsoplossingen voor alle kamers in uw woning op onze speciale oplossingspagina: Gordijnen en rolluiken - externe bescherming tegen de zon.

Lees ook: Het belang van goede rolluiken voor uw dakvensters

3. Creëer schaduwrijke buitenspeelruimtes

Door van nature koelere gebieden in tuinen en erven te creëren, worden uw kinderen en baby's beschermd tegen direct zonlicht. Hier zijn drie tips:

1. Plant bomen voor schaduw

Loofbomen zorgen voor een natuurlijke verkoeling van buitenspeelruimtes:

  • Een esdoorn is bekend voor zijn groot schaduwvlak en snelle groei.
  • Een eik is breed en biedt duurzame dekking.
  • Lindebomen zijn ideaal vanwege hun grote bladeren die uitstekende schaduw bieden tegen de zon.

2. Gebruik parasols en schaduwzeilen

Draagbare schaduwoplossingen zoals grote parasols en schaduwzeilen zijn ideaal voor het creëren van koele, flexibele ruimtes.

Monteer deze installaties op plaatsen waar wordt gespeeld om onmiddellijke bescherming tegen de zon de bieden en uw kinderen koel te houden.

3. Installeer permanente schaduwvoorzienende structuren

Permanente constructies zoals pergola's, tuinhuisjes en speelhuisjes voegen esthetische waarde toe aan buitenruimtes en zorgen tegelijkertijd voor langdurige, betrouwbare schaduw.

4. Zorg voor een goede hydratatie

Om uw kinderen in de zomer koel te houden, moet u ervoor zorgen dat ze regelmatig water drinken om uitdroging te voorkomen.

Moedig ze aan om een waterfles mee te nemen en waterrijke groenten en fruit in hun tussendoortjes op te nemen.

5. Kies lichte en ademende kleding

Lichtgewicht, ademende kleding zoals linnen of vochtafvoerende materialen helpen uw kinderen koel te blijven tijdens de zomer.

Deze stoffen zorgen voor een betere luchtcirculatie en helpen daardoor bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.

6. Gebruik beschermende accessoires

Accessoires zoals breedgerande hoeden, zonnebrillen met UV-bescherming en lichtgekleurde parasols beschermen tegen de zonnestralen en zijn verstandige voorzorgsmaatregelen.

Deze accessoires vormen een fysieke barrière tegen de zon en verminderen het risico op zonnebrand en hitte-uitputting. Ze zijn essentieel om uw kinderen koel te houden tijdens de zomer!

7. Vermijd de warmste piekuren

Houd uw kinderen in huis of in de schaduw tijdens de piekuren, meestal tussen 10 en 16 uur.

Plan buitenactiviteiten zo dat ze vroeg in de ochtend of laat op de dag plaatsvinden, wanneer de temperaturen milder zijn.

8. Beperk zware lichamelijke inspanningen bij warm weer

Intense lichamelijke activiteit kan de lichaamstemperatuur en het risico op uitdroging snel verhogen.

Moedig kinderen aan om rustiger te spelen of deel te nemen aan wateractiviteiten om af te koelen.

Zorg ervoor dat ze regelmatig pauzeren en voldoende water drinken.

9. Vermijd hete oppervlakken

Oppervlakken zoals asfalt en zand kunnen in direct zonlicht extreem heet worden.

Zorg ervoor dat uw kinderen geschikte schoenen dragen om brandwonden en blaren te voorkomen.

10. Bescherm uw baby tegen hitte tijdens het reizen

Baby's en jonge kinderen zijn bijzonder gevoelig voor hitte.

Om uw baby onderweg te beschermen, houdt u ze zoveel mogelijk in de schaduw. Kleed ze licht en zorg ervoor dat ze goed blijven drinken.

Als u met de auto reist, vermijd dan rijden tijdens de warmste uren. Gebruik zonneschermen en neem regelmatig een pauze om de auto te luchten. Laat een kind nooit alleen achter in een auto.

Om je baby op het strand of tijdens een wandeling te beschermen, kunt u ze best losse, lichtgekleurde kleding aandoen. Geef ze ook een hoed en een zonnebril. Gebruik een kinderwagen met zonnescherm en zoek een schaduwplekje of gebruik een parasol. Verfris uw baby regelmatig en gebruik een geschikte zonnecrème.

laatste tip: hoe zorgt u voor koele nachten voor uw baby of kind?

Om ze tijdens de zomer koel te houden, moet de ideale temperatuur in de kamer van uw pasgeboren baby tussen de 16 en 20 °C liggen.

Hier volgen enkele aanbevelingen om 's nachts een aangename temperatuur in de baby- of kinderkamer te behouden:

  • Zorg voor tocht: ventileer de kamer vroeg 's morgens of laat in de avond. Houd overdag de rolluiken dicht.
  • Een ventilator gebruiken: als u een ventilator gebruikt, schakel deze dan uit wanneer de baby slaapt en richt deze nooit rechtstreeks op hem of haar.
  • Kleed de baby luchtig aan: een eenvoudig rompertje met korte mouwen kan voldoende zijn. Laat in bed niet te veel speelgoed liggen en verwijder alle bedbekledingen om de lucht vrij te laten circuleren.
  • Kies een matras met klimaatregeling die speciaal is ontworpen om de temperatuur van uw baby te reguleren: matrassen met temperatuurregulerende technologieën of ademende materialen helpen de opbouw van warmte te voorkomen en zorgen ervoor dat uw baby de hele nacht koel en comfortabel blijft.
  • Gebruik katoenen hoeslakens: kies katoenen lakens vanwege hun ademend vermogen.

Auteur

Het VELUX redactieteam

Gepubliceerd

jul 26, 2024

Delen

Gerelateerde artikelen

Een kamer koelen: zeven strategieën om uw woning de hele zomer koel te houden
Als de temperatuur stijgt, wordt weten hoe u een kamer moet koelen bijna een superkracht. Ontdek onze zeven beste tips om uw woonruimtes te koelen zonder ventilator of airco!
Het volledige artikel lezen
Vijf tips om uw huis te koelen bij extreme hitte
Hoe kunt u uw huis koelen bij intense hitte zonder airconditioning? Isolatie, ventilatie, vegetatie... Ontdek de beste technieken om uw interieur om te toveren tot een oase van frisheid, zelfs op de warmste dagen.
Het volledige artikel lezen
Passieve koeling: verbeter de natuurlijke ventilatie in uw woning
Efficiënt en duurzaam, passieve koeling helpt een aangename temperatuur in huis te behouden, zonder toevlucht te nemen tot energie-intensieve airconditioningapparaten. Natuurlijke ventilatie, bescherming tegen zonnewarmte voor dakvensters, vegetatie... Ontdek hier al onze passieve koeltips!
Het volledige artikel lezen
Bescherm uw huis tegen de zon: blijf koel en gezond in de hitte
Seizoensveranderingen brengen temperatuurschommelingen met zich mee die het comfort van uw huis beïnvloeden. Bent u op zoek naar tips om het hele jaar door een aangename temperatuur te behouden? Ontdek onze beste tips om uw huis te beschermen tegen de hitte en koel te blijven in alle seizoenen.
Het volledige artikel lezen
Het belang van goede rolluiken voor uw dakvensters
U voorziet dakvensters eenvoudig van rolluiken. Dit heeft diverse voordelen. Denk bijvoorbeeld maar aan warmtewering, maar ook aan het onderhouden van een gezond binnenklimaat. Daarnaast is een rolluik ook nog eens goed om het glas van het dakvenster te beschermen. Een VELUX dakvenster blijft in topvorm als u het met een geschikte rolluik uitrust.
Het volledige artikel lezen
tips om uw kinderen blij te houden deze zomer